Slobodan softver

Slobodna programska podrška (ili slobodan softver) je softver koji se može koristiti, proučavati i modificirati bez ograničenja, te kopirati i distribuirati bez ili s minimalnim ograničenjima. On tada služi samo tome da se i daljnjim korisnicima osiguraju iste navedene mogućnosti, a u nekim slučajevima i da im u tu svrhu proizvođači hardvera moraju dopustiti pristup hardveru i njegovo mijenjanje.

U praksi, kako bi softver mogao biti distribuiran kao slobodan, potreban je pristup njegovu - čovjeku razumljivu - obliku (izvornom kodu) uz naznaku gore navedenih povlastica. Ta naznaka je ili licenca za slobodan softver, ili izjava da je izvorni kod predan u javno vlasništvo.

Slobodni softver ukazuje na slobodu korisnika da ga pokreće, presnimava, distribuira, proučava, mijenja i poboljšava software. Još određenije, ukazuje na četiri vrste sloboda za korisnike softvera:

- sloboda pokretanja programa u bilo koje svrhe (sloboda 0)
- sloboda proučavanja rada programa i prilagodbe istog vašim potrebama (sloboda 1)
- sloboda distribuiranja presnimaka da biste mogli pomoći svom bližnjem (sloboda 2)
- sloboda poboljšavanja programa i ustupanje vaših poboljšaka javnosti, za blagodat svih (sloboda 3)

Program je slobodni softver ako korisnici istog imaju sve te slobode. Prema tome, možete slobodno distribuirati presnimke, s preinakama ili bez njih, bez naplate ili s naplatom troškova distribucije, svakome svugdje. Biti slobodnim činiti sve to znači (između ostalog) da ne morate tražiti dopuštenje ni platiti za njega.

MEC rješenja koncipirana su tako da potiču korištenje slobodnog softvera.